• Ronnyron

Corona

Bijgewerkt op: 5 mei 2020


Wat een situatie momenteel op onze aardbol, ongekend. Covid-19 / Corona. Je hebt net als ik waarschijnlijk vastgesteld dat er in de meningen die de mensen er hierover op na houden, een grote variatie zit. Over het ontstaan, en over de aanpak van regeringswege. Je kunt door de stortvloed aan nieuws niet vaststellen waar het nu begonnen is, door het eten van vleermuizen, of in een laboratorium ergens. Er zijn vele lezingen, waarvan je er - zoals eigenlijk gewoonlijk - niet één kunt controleren.

Inmiddels zijn er ook mensen gestorven

die ik persoonlijk kende. Corona is levensbedreigend, dat blijkt. Afhankelijk van welke variant van het virus je treft, en dan ook nog eens afhankelijk van in welke gezondheidstoestand je je bevindt, kan het beter of slechter met je aflopen. De besmettelijkheid is momenteel de grootste vijand - misschien ben je wel zelf niet merkbaar ziek, maar draag je het met je mee.


De politiek volgt de adviezen van experten nauwgezet op. Geen politicus wil van zijn troon afvallen doordat hem of haar onzorgvuldig handelen verweten kan worden. Daardoor duurt het invoeren en straks ook het aanpassen / afschaffen van concrete maatregelen lang; alle spelers moeten volledig ingedekt zijn, dan pas actie.

De genomen maatregelen hadden we niet zelf kunnen verzinnen. Vooral de "anderhalve meter maatregel" zal volgens mij nog een lange nasleep krijgen in de volksmond. Het is ons aangereikt als onderdeel van de formule om het virus niet op te lopen. Maar bij de invoering al was duidelijk dat het menens was, ondanks bijvoorbeeld de koddig aandoende doventolk naast de premier op de persconferenties. Al is het maar omdat het zo vaak herhaald werd: "anderhalve meter!"


Sterven is het ergste. Daarnaast echter, door dat levensbedreigende aspect, zijn zorgbehoevenden veroordeeld tot nagenoeg eenzaamheid. De mensen in bejaardenhuizen, woonvormen, klinieken, of ook zelfstandig wonende ouderen met mensen daarin die deels wel, maar ook deels niet begrijpen waarom er niemand meer op visite komt.

Economische malaise. Alle bedrijven en de mensen die voor die bedrijven werken, die in zak en as zitten omdat de Roebel niet meer rolt. Een totale ramp voor elk bedrijf dat gebaat is bij het bezoek van mensen. Tenminste één winnaar kan er aangewezen worden: de webshops. De horeca en alles wat ermee verbonden is, is daarentegen een voorbeeld van "écht de Sjaak". Gelukkig verzacht voor de eetgelegenheden de afhaaloptie de pijn ietwat, maar café's krijgen - weer eens - een mokerslag uitgedeeld.

Ik zie wel lichtpuntjes. Het creatieve in mensen komt naar boven. Er moet immers brood op de plank komen. En ik ben ervan overtuigd, al is het maar omdat deze crisis nagenoeg de hele 1e en 2e wereld treft, dat we weer opkrabbelen uit het sociale en economische stof, als dit eenmaal achter de rug is. Al gaat dat jaren duren.


Toekomst.. Economisch gezien, gaan de sterken hier nog sterker uitkomen en de zwakkeren worden verder verzwakt. Je hoeft geen waarzegger te zijn om dit te voorspellen. Deze crisis is voor vele kleine zelfstandigen net de druppel. Een stadscentrum heeft over luttele jaren alleen nog maar eetgelegenheden en afhaalcentra voor internetwinkels. Dat is nu al verregaand het geval, en deze crisis werkt versnellend op dit proces. Tenzij de politiek besluit in te grijpen - ik betwijfel het.

We zijn onderweg naar een andere, nieuwe orde, dat zijn we trouwens altijd. Als er nooit verandering was geweest kwam ons water anno 2020 nog over aquaducten naar ons toe en zaten we rond kampvuren bij onze houten of lemen hutten. En, moesten de mannen 's morgens vertrekken om te gaan jagen - te voet of te paard, de vrouwen huishouden.

Er zijn helden uitgeroepen tijdens deze crisis. Zorgmedewerkers, onderwijzers, hulpdiensten, noem maar op. Voor mij waren ze dat al altijd, helden. Deze crisis biedt een goede blik op hoe de maatschappij opgebouwd is. Je krijgt zicht op de 'pijlers'. Omdat voor het overige niemand op het moment iets kan of mag doen buiten afstand van mekaar houden en thuis werken, vallen degene die nog volop in actie zijn des te meer op. Ik hoop dat voor deze helden de dingen weer spoedig hun normale gang gaan gaan. En voor alles, dat ze het overleven!


Ronnyron valt niet onder de helden, maar ik doe wat ik kan. In mei en juni ga ik enkele zorginstellingen aandoen, om buiten optredens te verzorgen - maar enkel op bestelling, gecoördineerd door de activiteitenbegeleiders van de betroffen instelling.

Als ik van mezelf uit (en dus niet op bestelling) dit zou gaan doen, net als menig collega artiest, moet ik wel alle instellingen aandoen waar ik regelmatig de muziekmiddagen verzorg. Anders, krijg ik als alles ooit weer achter de rug is - terechte - verwijten van degenen waar ik niet geweest ben. Daarnaast heeft een bejaardenhuis in de regel meerdere zijden, die allemaal bezocht dienen te worden (installatie x keer opbouwen, afbreken, .....) om iedereen van een muziekje te voorzien. Dus, heb ik besloten, aan het begin van deze crisis al, dat ik geen discussies hieraan wil gaan overhouden . Men kan mij gewoon boeken voor buiten, en dan aangeven aan welke kant van het tehuis ik moet gaan staan.


Blijf gezond en let op jezelf..!

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Limburg